• Pepper is nep (24)
    Pepper is nep 11 reacties

    Onderstaande tekst was zojuist op het nieuws, ik weet voor 99,9% zeker dat pepper ook nep leden gebruikt. De tekst:

    Brancheorganisaties willen dat de politie en marktwaakhond ACM actie ondernemen tegen de honderden datingsites die vol staan met valse profielen. Die websites vragen geld voor het communiceren met niet-bestaande vrouwen. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er zeker 700 van dat soort sites.

    Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels, spreekt van "frauduleuze" datingsites en zegt dat er te weinig tegen gebeurt. "We willen dat de politie die sites platgooit en dat de Autoriteit Consument en Markt ze aanpakt voor misleiding", zegt Wijnand Jongen van die organisatie.

    Ingehuurd

    De websites, die zich vaak richten op seksdating maar soms ook mikken op mensen die een serieuze relatie zoeken, vragen geld om berichten uit te wisselen met anderen. Dat kost 60 cent tot 1 euro per bericht.

    In de praktijk blijken achter honderden profielen geen echte gebruikers te schuilen, maar medewerkers die gebruikers aan de praat houden. Daadwerkelijke ontmoetingen met bestaande vrouwen zijn in de praktijk vaak niet mogelijk. "Op die manier verloor ik op mijn eerste avond bijna 100 euro", zegt gebruiker Jacques van datingsite Love2Date.nl.

    Die site is eigendom van het consortium The Right Link, dat ook achter onder meer Relatie.nl, Date.nl en Liefde.nl zit. Een woordvoerder geeft toe dat profielen nep kunnen zijn. In de kleine letters staat dat het bedrijf "zich uitdrukkelijk het recht voorbehoudt om gesprekken te sturen via zelf gecreëerde profielen".

    Ook bij de 'veelgestelde vragen' erkent het bedrijf dat er geen echte mensen schuilen achter sommige profielen. "De website bevat zowel echte profielen als entertainmentprofielen. Entertainmentprofielen zijn fictieve profielen waarmee geen fysieke afspraken mogelijk zijn."

    Maar dat lees je alleen als je verder zoekt. Op de voorpagina adverteert Relatie.nl met de slogan "Hier vind je de leukste singles", Liefde.nl belooft er te zijn voor "iedereen die op zoek is naar liefde, een date, een relatie of vriendschap" en Love2Date belooft dat zijn klanten "moeiteloos een perfecte match vinden".

    Wildgroei

    Gespecialiseerde bedrijven helpen iedereen die het wil zelf dit soort misleidende datingsites op te zetten. De NOS nam de proef op de som en startte met een paar klikken een seksdatingsite, die bij de start al bleek te zijn gevuld met profielen. Wie zo'n site opzet, deelt de inkomsten met het bedrijf dat profielen aanlevert en ook de berichtenservice en hosting verzorgt.

    Het moet veel makkelijker worden om hiertegen op te treden.
    John Meuffels, Keurmerk Veilig Daten.

    Tegenover de wildgroei van dit soort sites die zo ontstaat, wordt niets ondernomen, klagen de brancheorganisaties. "Het moet veel makkelijker worden om hiertegen op te treden", zegt John Meuffels. Hij is voorman van het Keurmerk Veilig Daten, opgezet in samenspraak met de Consumentenbond, en zelf eigenaar van een datingsite. "Als de bestaande wetgeving niet toereikend is, dan moet die worden aangevuld", zegt Meuffels.

    Indekken

    Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat, als benadeelden aangifte doen, het OM "de zaak van geval tot geval zal bekijken". Vooralsnog zijn die aangiften nog niet gedaan.

    De Fraudehelpdesk ontvangt jaarlijks "enkele klachten" over dit type sites. Mogelijk zien anderen af van meldingen, zegt een woordvoerder, omdat zij zich schamen voor het feit dat zij in de misleiding zijn getrapt. De Fraudehelpdesk schat in dat het nu moeilijk is om dit soort misleiding strafrechtelijk aan te pakken, omdat de sites zich in hun algemene voorwaarden indekken tegen klachten.

    Schemergebied

    Gedupeerden zouden wel een zaak voor de civiele rechter kunnen beginnen, maar dat is "juridisch schemergebied", zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. "Ik zou sowieso zeggen: begin er niet aan als portemonnee je lief is. Behalve als je dit spannend vindt. Maar houd er dan wel rekening mee dat je hier echt niet de liefde van je leven vindt."

    De Autoriteit Consument en Markt laat weten dit jaar tot nu toe honderd meldingen te hebben gehad over datingsites in het algemeen; het is onbekend hoeveel daarvan betrekking hebben op datingsites die zelf valse profielen aanmaken.

    Volgens de ACM is het "van groot belang" dat consumenten kritisch zijn. Mochten ze desondanks een klacht willen indienen, dan kan dat. "Vorig jaar hebben we mensen opgeroepen om klachten waarvoor ze zich mogelijk schamen, toch te melden", zegt een woordvoerder.

    Identiteitsfraude

    Volgens woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie van Justitie is het nu niet mogelijk om dit soort sites juridisch aan te pakken. Met een nieuwe wet die al in voorbereiding is, komen er wel meer mogelijkheden: identiteitsfraude op internet kan dan makkelijker worden aangepakt.

    Bron: NOS.nl

    Bezoek Pepper

    Pepper is nep (24) 10 juli 2016
    •  (29)

      Verschrikkelijk dat dit gebeurd! Deze website zit zelfs zelf bij het keurmerk veilig daten. Dat keurmerk nemen we dus ook niet meer serieus bij deze.

      Pieter (29) 10 juli 2016
    •  (22)

      Ongelofelijk om te horen. Ooit een pepper account gehad en inderdaad zonder resultaat. Hopelijk wordt dit bedrijf opgeheven.

      Terrible (22) 10 juli 2016
    •  (40)

      Een kameraad zei dit vorige week al tegen me. Toen geloofde ik het niet maar nu het op NOS.NL is zal het wel waar zijn.

      Kale rakker (40) 10 juli 2016
    •  (45)

      Alle websites van het keurmerk veilig daten zijn fake:

      Relatieplanet.nl
      Pepper.nl
      Lexa.nl
      Parship.nl
      match4me.nl
      elitedating.nl

      Ruud (45) 10 juli 2016
    •  (25)

      Komt de NOS lekker snel achter -> NIET DUS! Dit is toch al jarenlang bekend?

      Ferdinand (25) 12 juli 2016
    •  (29)

      Altijd al gedacht dat Pepper en consorten nep waren. Groot gelijk dat ze dit in het nieuws brengen.

      Visje (29) 12 juli 2016
    •  (24)

      Mensen! Het gaat nog verder, artikel 2.0 hieronder:

      Sommige mensen gaan er echt heel erg in op, vertelt een voormalige medewerker van een datingsite met valse profielen. Klanten worden daar maanden aan het lijntje gehouden en geven veel geld uit om te chatten met vrouwen die eigenlijk helemaal niet bestaan. De profielen op de datingsites worden aangestuurd door medewerkers, terwijl de klanten denken dat ze op een date afkoersen.

      Afgelopen weekend bracht de NOS meerdere bedrijven in kaart die als verdienmodel hebben om mannen op datingsites aan de praat te houden terwijl ze 60 cent à 1 euro per bericht betalen. Naar aanleiding van dat verhaal deden verschillende voormalige medewerkers van dergelijke chatsites een boekje open tegenover de NOS. Ze zeggen te zijn gestopt uit schuldgevoel tegenover de chatters, maar ook vanwege de bescheiden verdiensten. Allen willen ze anoniem blijven.

      Verwarring

      Een van de bedrijven die achter een aantal dubieuze datingsites zit, The Right Link, heeft na de berichtgeving van de NOS een deel van zijn sites gesloten. Het gaat daarbij onder meer om Relatie.nl, Liefde.nl en Love2Date.nl. We hebben een heroverweging gemaakt en besloten dat een onderdeel van onze diensten in combinatie met die domeinnamen voor verwarring zorgt, laat het bedrijf weten aan de NOS. Achter de schermen heeft het bedrijf echter alweer een nieuwe site geopend: Flrten.nl.

      Sommige mensen chatten al maanden, vertellen ze, en ze vragen zich af wanneer het eindelijk eens tot een afspraak komt. Mannen willen hun droomvrouw nu weleens ontmoeten, zeggen ze dan. Ze klagen dat ze honderden euro's, en incidenteel zelfs duizenden euro's hebben uitgegeven, zegt een van hen.

      Chatters zijn meestal wat ouder. Je moet denken aan mensen op leeftijd - in de zestig, weduwnaren, op zoek naar een nieuwe partner. Gebruikers ontwikkelen soms ook echt gevoelens voor de valse profielen. Ze verlaten hun vrouw, of ze boeken een vakantie.

      Chatgesprek Operating4u NOS

      Mensen delen heel persoonlijke verhalen, vertelt een voormalige medewerker van een andere 'datingsite'. Maar ze hebben geen idee hoeveel mensen het lezen. Aan de achterkant van de website gaan achter een profiel meerdere medewerkers schuil, die elkaar aflossen.Mannen denken het in vertrouwen met één persoon te bespreken, aldus een andere voormalige medewerker.

      Dat is dus niet zo. Niet alleen kan er op elk moment een andere medewerker aanschuiven om het gesprek voort te zetten, ook controleren leidinggevenden de kwaliteit van de gesprekken. Hoe vaak dat gebeurt, is onduidelijk.

      De medewerkers houden gedetailleerde logboeken bij over wat iemand heeft gezegd, zodat andere medewerkers daar rekening mee kunnen houden zonder gesprekken terug te hoeven lezen. Het gaat onder meer om gegevens als woonplaats, iemands werk en hobby's, maar ook om gegevens over iemands medische toestand of seksuele voorkeuren.

      Handleidingen over dates

      Geen datum benoemen of bevestigen, jij mag inhoudelijk in gaan op een date, wat jij wilt doen, wat de klant wil doen, jij mag zeggen dat jij hier niet zit om alleen te mailen, dat jij serieus zoekende bent. Maar nooit een datum vast zetten.

      DATEN of DATE UITLOKKEN zal ONMIDDELLIJKE STOPZETTING van je account ZONDER VERWITTIGING vooraf tot gevolg hebben!

      Dates maken (...) is totaal verboden.

      Jongere gebruikers hebben vrij snel door dat het niet in de haak is, aldus een medewerker. Maar een weduwnaar geeft met gemak 2000 euro uit, zegt hij. Zelfs als mensen aangeven dat ze geen geld meer hebben gaat het chatten door. Als een klant een berichtje stuurt, moet je altijd antwoorden, zegt hij. Elk bericht moet bovendien een vraag bevatten - op die manier blijven mensen chatten.
      Daten is verboden

      Eén ding staat vast: het laatste waar de gesprekken toe moeten leiden, is een date. Daten is onder alle omstandigheden verboden, zo is te lezen in de handleiding voor medewerkers van een van de bedrijven. In plaats daarvan moeten klanten aan het lijntje worden gehouden. Probeer je bericht zo te laten prikkelen dat de klant het daten vergeet!

      Ook blijkt uit de handleiding van een van de bedrijven, Operating4u, dat het de bedoeling is om mensen om de tuin te leiden. "Bedenk dat klanten aannemen dat je zelf ook betaalt voor het sturen van berichten en dus geen hele korte berichten verwachten", schrijft het bedrijf.

      Het eerste bericht dat de datingsites naar een klant sturen wordt een 'poke' genoemd. Deze berichten gaan naar meerdere klanten", aldus de handleiding van Operatormatch. "Soms zijn deze pokes gericht op dates. Laat je daardoor niet uit het veld slaan! Dat is soms de enige manier om de klant te prikkelen om te reageren.
      Handleidingen over het opbouwen van een band

      Sluit gepast af, een kusje hier en daar hoort erbij, maar ook een knuffel, liefs, groetjes (...) gebruik de naam van de player, maak het persoonlijk.

      De klant moet het idee krijgen dat je niks liever wilt dan in contact komen en blijven met hen, stel daarom veel vragen en gebruik hiervoor de profielinformatie van de klant aan de rechterkant van het scherm. Vraag dus niet naar de bekende weg.

      Troetelwoordjes zijn een heel goed idee, maar gebruik dit pas als de conversatie een tijdje loopt. Niemand begint met het aanspreken van een onbekende met 'schatje', dit (...) is iets wat je pas doet als je een band met iemand hebt opgebouwd.

      Medewerkers wordt aangemoedigd om een band op te bouwen met klanten, zodat ze langer aan het chatten blijven. Reageer betrokken wanneer een klant een emotioneel verhaal stuurt, is te lezen in de handleiding. En in een andere handleiding, van het bedrijf Zubar: Reageer met interesse, je speelt een personage dat op zoek is naar een leuk contact dat kan uitgroeien tot meer.
      Naaktfoto's

      Uit de handleidingen blijkt ook hoe de bedrijven omgaan met foto's die klanten naar de fictieve personages sturen. Reageer positief en enthousiast en geef hem complimenten, staat in de handleiding van Operating4u. Het gaat daarbij onder meer om naaktfoto's, blijkt uit de handleiding van Operatormatch.

      Hoeveel medewerkers toegang hebben tot de naaktfoto's van chatters, is onduidelijk. Duidelijk is wel dat werknemers een beschrijving van de foto moeten achterlaten voor collega's. Soms staan er standaardfoto's klaar die medewerkers kunnen terugsturen naar gebruikers van de site.
      Onderzoek

      De Autoriteit Consument en Markt overweegt om een onderzoek naar de dubieuze datingsites te beginnen, laat woordvoerster Saskia Bierling weten. Daarvoor hebben we nu nog niet genoeg informatie, zegt Bierling. De vraag is nu of we daar ons onderzoek op moeten richten - er zijn natuurlijk heel veel consumentenproblemen.

      Bron: NOS.nl

      Pepper is nep (24) 14 juli 2016
    •  (37)

      Wat mij het meest verafschuwt is onderstaand bericht (een stuk uit het artikel):


      -----
      Tegenover de wildgroei van dit soort sites die zo ontstaat, wordt niets ondernomen, klagen de brancheorganisaties. "Het moet veel makkelijker worden om hiertegen op te treden", zegt John Meuffels. Hij is voorman van het Keurmerk Veilig Daten, opgezet in samenspraak met de Consumentenbond, en zelf eigenaar van een datingsite. "Als de bestaande wetgeving niet toereikend is, dan moet die worden aangevuld", zegt Meuffels.
      -----

      Oftewel John Meuffels, die zelf een datingsite beheert en dus concurrent is van andere sites mag deze straffen? Hier moet mijn inziens ook iets aan gedaan worden. Lijkt het verhaal Cupidos 2.0 wel als ik dit weer zie. Misbaksels daar bij het keurmerk veilig daten!

      Hans (37) 14 juli 2016
    •  (44)

      Die John Meuffels heeft het goed voor elkaar ja. Kijken of andere websites zich wel aan de regels houden en zelf met nep accounts werken. Je zal toch denken dat een Keurmerk Veilig Daten transparant en eerlijk moet zijn? Ik kon het niet geloven toen ik dit voor de eerste keer las, een grote grap!

      Richard (44) 16 juli 2016
    •  (37)

      Hahaha meneer Meuffels vind het vast niet leuk dat dit openbaar is gemaakt. NOS gooit alles op tafel, zoals het hoort. Dat keurmerk kunnen ze nu ook meteen opdoeken. Weg ermee, oplichters!

      Laat ik wel duidelijk zijn. Wat Relatie.nl etc doet/deed kan niet door de beugel. Maar als websites van het keurmerk veilig daten hetzelfde doen, tja. Wat moet je er nog meer van zeggen?

      Wes (37) 16 juli 2016
    •  (35)

      Beste mannen en jongens trap niet in deze site. Ga naar de kroeg en maak lol met je vrienden. Maar geef geen cent aan deze droef toeters en of aandachts geile vrouwen. Echt je kunt beter een vrouw overdag aanspreken. 99 procent meer kans dan deze site. Geniet van het leven. Bespaar je de frustratie!

      Piet is niet gek (35) 6 september 2019

Plaats een reactie


Meer informatie en reviews over Pepper